Reading Time: 2 minutes

Cunoscută drept capacitatea de a contempla, observa experiențele care apar în momentul prezent, acceptându-le fără a le judeca, meditația are implicații benefice asupra copiilor și inteligenței lor emoționale.

Legătura dintre meditație și inteligența emoțională

Meditația este practica ce autoreglează corpul și mintea;  prin intermediul ei ne observăm tiparele mintale și felul în care noi funcționăm. Învățăm să fim prezenți și conștienți la propria acțiune corporală (mișcare, respirație) sau la stimuli interni (emoție, gând) cu care ne confruntăm în momentul prezent, fără a le aprecia sau a interveni asupra lor. Pe de altă parte, inteligența emoțională are aceeași capacitate de a monitoriza sentimentele și emoțiile, ghidând în funcție de ele gândirea și acțiunile unui om. Astfel, conexiunea dintre meditație și inteligența emoțională constă în faptul că prin îmbunătățirea nivelului de mindfulness, care este una din multele practici meditative putem să înțelegem mai bine propriile emoții.

Știm cu toții că  cei mici obișnuiesc să își manifeste sentimentele așa cum le vine natural să o facă, nefiltrat și neprelucrat, pentru că nu găsesc altă modalitate la îndemână de a le elibera. Prin practica meditației, copiii care se luptă să înțeleagă emoțiile complexe resimțite, ajung să devină mai calmi, reușind să se concentreze mai bine în derularea activităților de zi cu zi și inclusiv la școală.

Influențele benefice ale meditației asupra copiilor

Dezvoltarea abilității de auto-reglare a emoțiilor și sistemelor senzoriale. Aceasta se face prin învățarea unor tehnici de bază, cum ar fi respirația conștientă care duce la încetinirea ritmului cardiac, identificarea simptomelor anxietății sau stresului în corp și „centrarea” sinelui în prezent.

Reducerea stresului și anxietății. Învățând să își concentreze atenția asupra respirației și a altor tehnici de calmare, meditația le poate oferi copiilor instrumentele pentru a putea reveni la o stare calmă, ajutându-i să facă față provocărilor vieții și să ia deciziile cele mai potrivite pentru ei.

Oportunitatea de a se deconecta. La fel ca oamenii  mari, copiii sunt stresați și copleșiți deseori, uneori putând fi chiar mai stresați decât adulții, deoarece ei nu au un limbaj adecvat sau strategii potrivite de a combate ceea ce îi supără. Meditația le vine astfel în ajutor ca mecanism de coping, stimulând mintea și corpul să acționeze în armonie.

Stimularea activității cerebrale. Cercetările au arătat că atunci când copiii practică meditația în mod regulat, părțile creierului implicate în gestionarea emoțiilor și funcționarea executivă pot fi schimbate și asta ajută copiii într-o varietate de moduri. Mai mult, ei învață să își să-și regleze emoțiile, reducând-le impulsivitatea și îmbunătățind concentrarea.

Sporirea sănătății fizice și emoționale. Copiii care practică meditația își întăresc sistemul imunitar, au o tensiunea arterială normală, sau mai scăzută și se odihnesc mai bine. Din punct de vedere al sănătății emoționale, aceasta scade riscul apariției anxietății și depresiei, poate prelungi durata de atenție și concentrare, determinându-i pe copii să devină mai conștienți de sine, fapt ce duce și la creșterea stimei de sine. Prin urmare, impactul meditației la copii asupra inteligenței emoționale are implicații directe în ce privește detectarea și înțelegerea propriilor emoții și implicit ale celorlalți, îmbunătățind gestionarea acestora, cât și procesul de luare al deciziilor.

Poți citi în continuare articolele de mai jos

Subscribe to TMoves newsletter!

Find out about upcoming events, when we write new blog posts and other news!

Thank you for subscribing!