
Fiecare persoană se naște cu o doză minimă de creativitate, iar modul în care alege să se dezvolte poate influența rolul pe care creativitatea îl va ocupa ulterior în viața sa. Un lucru este sigur, creativitatea este prezentă în fiecare etapă a vieții, chiar dacă uneori oamenii nu sunt conștienți de abilitățile pe care le dețin. Uneori, procesul de creație apare spontan, ”acea idee magică” despre care vorbesc mulți artiști, dar de cele mai multe ori creativitatea are nevoie de puțin ajutor pentru a ieși la suprafață.
Cu ajutorul metodelor identificate de coregrafa Twyla Tharp, îți prezentăm mai jos cum poți transforma creativitatea în obișnuință.
Abilitatea anului 2020: Știai că în ultimii doi ani (2019 & 2020) creativitatea a fost votată ca fiind cea mai importantă abilitate a anului? Un material publicat de LinkedIn a realizat un clasament al aptitudinilor, iar creativitatea s-a dovedit a fi indispensabilă în viețile noastre. De asemenea, există un studiu care prezintă o legătură interesantă între creativitate și inteligență.
Conform Study.com, nivelul IQ-ului influențează nivelul de creativitate, iar relația dintre inteligență și creativitate reprezintă o stratificare a abilităților. Cele două concepte se influențează reciproc și au nevoie de un antrenament constant pentru a facilita sedimentarea informațiilor și a conexiunilor la nivel cognitiv.
Creativitate în viitor: Importanța creativității în evoluția unei persoane este un subiect dezbătut la nivel mondial, iar UNICEF detaliază rolul pe care această abilitate îl deține atât pentru societate, cât și pentru individ. Focusul principal al materialului publicat de UNICEF este dezvoltarea acestei abilități la copii, aceștia având nevoie de o bază solidă pentru dobândirea unor aptitudini, care ulterior îi vor ajuta în toate aspectele vieții. Există o legătură și între creativitate și învățare, iar un studiu realizat de EU Science Hub (The European Commission\’s Science and Knowledge Service) analizează cum se manifestă creativitatea și care este impactul acțiunilor noastre creative la nivel european.
1. Creativitatea trebuie exersată în fiecare zi: Poți să-ți dezvolți creativitatea în așa manieră încât să ajungă să facă parte din rutina ta zilnică: să reușești să fii conștient de procesul creativ, să recunoști lucrurile care te inspiră și să poți identifica noi stimuli pentru a-ți continua creșterea. Twyla Tharp, în cartea The Creative Habit prezintă un unghi de abordare nou asupra creativității, iar modelele propuse de ea reprezintă un prim pas pentru a-ți dezvolta procesul de creație, mai ales pentru artiști indiferent vârstă.
2. Fii pasionat: Unul dintre cele mai bune sfaturi este acela de a fi pasionat de ceea ce faci. Motivația intrinsecă este un factor declanșator pentru procesul creativ, iar uneori poate inhiba creativitatea. Pe lângă dedicare, rutină și devotament pentru lucrurile pe care vrei să le realizezi, ai nevoie și de pasiune pentru a duce lucrurile la bun sfârșit, altfel… ”Without love, labour is just labour” spune Twyla.
3. Creează-ți o rutină: Twyla a redefinit modul în care creativitatea a fost înțeleasă până acum, ea a acordat o viziune pragmatică asupra procesului de creație. Creativitatea este un proces care poate evolua prin stabilirea unei rutine sau a unui ritual zilnic prin care poți genera noi idei, acțiuni. Spre exemplu, ai nevoie de o rutină prin care îți pregătești creierul pentru ceea ce urmează, urmând ca mai apoi să încerci să experimentezi sau să identifici noi metode de rezolvare a unei probleme, dezvoltarea unui concept sau orice alt lucru pe care vrei să-l faci în viitor.
4. Fii pregătit: O altă modalitate de a integra creativitatea în rutina zilnică este să ai tot timpul la tine un lucru care îți oferă o motivație pentru a crea. De exemplu, poți lua cu tine o agendă, un pix, tableta sau telefonul, iar în acest fel vei avea la îndemână uneltele de care ai nevoie. Gândește-te la acest obiect ca la o sursă de inspirație, un mic ajutor pe care îl ai mereu aproape atunci când vrei să-ți notezi ideile.
5. Identifică locul potrivit: Ai nevoie de un loc care să te inspire, un loc unde te simți productiv și nu în ultimul rând, un loc care să ”nu îți intimideze procesul de creație”. Twyla ne spune că este important să identifici un loc (masă de birou, încăpere, cafenea, etc.) care te încarcă cu energie și cu ajutorul căruia să-ți trezești motivația aproape spunând cu voce tare: ”hai să începem”.
Ești pregătit?!
Noi te invităm la programele noastre pentru copii, familie și adulți unde vei găsi acel loc și acei oameni care să te inspire!