
Dacă ne gândim la un cântec pe care l-am învățat când eram mici folosindu-ne și de gesturi, de exemplu, „Bate vântul frunzele”, probabil că ne-ar fi imposibil să îl reproducem fără să mimăm gesturile respective. Astfel, putem deduce că lucrurile pe care le învățăm făcând mișcare ne asigură o mai bună retenție a informațiilor pe termen lung.
Asadar, cum putem integra dansul și mișcarea în procesele de învățare? Haideți să descoperim împreună câteva moduri în care acestea ajută în dezvoltarea abilităților cognitive.
De ce este importantă mișcarea în învățare
Deși foarte atrăgător și promițător în a descoperi procese cerebrale necunoscute, conceptul stilurilor de învățare a fost demontat, datorită faptului că această discuție mizează mai mult pe abilități, preferințe de învățare. În plus, această categorizare nu spune nimic despre calitatea comunicării în sine, pe care ar trebui să ne concentrăm atenția. Ceea ce ar putea să ne aducă reale beneficii însă în învățare este integrarea mișcării și dansului în activitățile școlare. Pe lângă multe altele, acestea influențează bună-dispoziție, eliberează stresul, oxigenează creierul, având efecte pozitive asupra relaționării în grup, îmbunătățind abilitățile de comunicare, auto-disciplina și motivația.
Cercetările în domeniu au arătat că oamenii învață mai bine atunci când informația este prezentată în mai mult de o singură modalitate. Cu alte cuvinte, dacă preluăm informația în mai multe feluri – verbal, kinestezic și vizual -, este mult mai probabil să o memorăm mai bine.
Pe de altă parte, folosirea gesturilor rezultă într-o învățare mult mai durabilă decât cea clasică, chiar și adăugarea câtorva gesturi minimale ale mâinilor având un impact considerabil asupra capacității de retenție a copiilor.
Mai mult decât atât, activitatea fizică îmbunătățește funcția cognitivă, fiind corelată cu o mai bună performanță academică. Toate aceste studii dovedesc faptul că orice tip de activitate fizică, nu doar mișcarea asociată cu materialul pe care îl învățăm poate aduce reale beneficii procesului de învățare.
Modalități prin care putem integra dansul și mișcarea în învățare
Pentru dezvoltarea abilităților academice, artistice și practice într-o manieră integrată, educatorii și profesorii pot încorpora mișcarea și dansul în unele elemente de instruire. De exemplu, în pedagogia Waldorf, educatorii/profesorii pot antrena copiii în mișcare și dans ritmic în timp ce numără sau spun alfabetul. Acestea au rolul de a-i pregăti mai bine pentru orice activitate statică care urmează în programul lor.
Similară acestei pedagogii, metoda Montessori urmărește să dezvolte copiii într-o manieră holistică – fizic, social, emoțional și cognitiv. O parte a abordării include integrarea mișcării fizice în jocul zilnic și activitățile de învățare. În plus, această metodă recunoaște că dezvoltarea timpurie a copiilor este strâns legată de mișcarea fizică, înțelegând că mișcarea le stimulează creierul într-o manieră diferită decât atunci când urmăresc și ascultă pasiv. Se spune că Maria Montessori a scris că „unul dintre cele mai importante aspecte practice ale acestei metode a fost acela de a face antrenamentul mușchilor să intre în viața copiilor, astfel încât acesta să fie direct legat de activitățile lor zilnice.”
Teorii asemănătoare se aplică și în cazul profesorilor din orice unitate de învățământ (nu neapărat specializată pe o anumie pedagogie) când aduc în procesele de învățare ale copiilor mișcare intenționată. Astfel, putem integra acest tip de activitate fizică în învățare prin intermediul jocului în aer liber, teatrului, grădinăritului, construcției cu cuburi sau oricăror jocuri de explorare precum „de-a v-ați ascunselea” sau vânătoare de comori. Dansul și cântecul pot fi de asemenea de mare folos în rezolvarea unor probleme logice sau în asimilarea unor noțiuni de vocabular sau story-telling.
Câtă vreme multe din astfel de practici care asociază învățarea și mișcarea nu sunt deloc noi, cercetările științifice asupra dezvoltării creierului copiilor sunt încă în curs de desfășurare. Pentru ca cei mici să se obișnuiască cu un stil de viață sănătos pe care să îl perpetueze toată viața, este important ca noi să ne dăm seama despre importanța mișcării în învățare și să le dăm ocazia acestora să se bucure de astfel de activități cât mai des.