\"\"
Photo Credits: Angelos Fragkos

Relația dintre copil și părinte este unul dintre pilonii principali pe baza căruia se formează comportamentul viitorului adult. Pentru a putea dezvolta o relație armonioasă cu copilul, este important ca părinții  să ofere un mediu sigur copilului și să deschidă un canal de comunicare lipsit de prejudecăți. Copiii au nevoie de o atenție sporită, deoarece ei absorb informațiile din jurul lor și nu reușesc să le treacă printr-un filtru propriu fără ajutorul părinților. Învață să comunici cu copilul tău prin dans și descoperă beneficiile dansului creativ și a formei lui terapeutice.

Relația dintre părinte și copil poate influența starea mintală a viitorului adult

Un studiu publicat în The Journal of Psychology ne spune că o relație bazată pe armonie, încredere și afecțiune ajută la dezvoltarea abilităților cognitive și socio-emoționale ale unui copil. Efectele acestei relații pot fi observate în pragul adolescenței și ulterior la maturitate, atunci când discutăm de adulți echilibrați și cu o sănătate mintală înclinată spre well-being. Starea de well-being este recunoscută ca fiind multidimensională și având aspecte hedonice (care țin de fericire și plăcere) și eudaimonice (care țin de identificarea unui scop, țel).

Dansul creativ ajută la depășirea barierelor în relația părinte-copil

Prin intermediul dansului creativ, părinții și copii ajung să descopere nu doar lucruri despre ei înșiși ci și despre persoanele din jurul lor. Există o strânsă legătură între corp, creier și emoții, iar oglindirea favorizează apropierea dintre părinte și copil, cât și pătrunderea în universul lor afectiv. Cu ajutorul mișcării și a activităților (jocurilor) care presupun ascultarea activă, părinții pot înțelege mai bine comportamentul copiilor. Dansul creativ, cât și componenta sa terapeutică ajută părintele să înțeleagă cum experiențele și trăirile din prezent ale copilului ar putea să-i influențeze deciziile viitoare. Poate fi privit ca și o formă de sănătate prin artă, dar având un impact real și benefic asupra îmbunătățirii comunicării interumane.

Cum poți să înțelegi ce gândește copilul tău?

Metoda Ways of Seeing are la bază dans-terapia, principiile de analiză a mișcării Laban-Bartenieff, neuroștiință și teorii care stau la baza dezvoltării copilului. În primii ani de viață, copilul decodează limbajul nonverbal mai repede decât cel verbal, deoarece încă nu dispune de mijloacele necesare pentru a înțelege ce vor adulții să îi transmită prin limbajul verbal. Activitățile de dans creativ pentru familii se bazează pe jocuri de mișcare prin care se pot observa mișcările, ritmurile pe care copilul le efectuează, și au fost dezvoltate ca o modalitate de a îmbunătăți comunicarea cu copilul. Elementul central al dansului creativ este de a ajuta părinții să observe și să înțeleagă mesajele nonverbale pe care copiii le transmit, cât și stabilirea unor obiective socio-emoționale.

Emoțiile resimțite de copii sunt adesea rezultatul unor trăiri interioare destul de puternice, adeseori neavând instrumentele necesare pentru a le explica părintelui.

Dans-terapia are beneficii directe asupra sănătății fizice, deoarece încurajează mișcarea și reprezintă o modalitate amuzantă pentru copii de a-și consuma energia. În același timp, copilul își dezvoltă coordonarea și echilibrul și își îmbunătățește vocabularul de mișcare, realizează tranziții între ritmuri reușind să le aplice în funcție de contextul întâlnit, cât și să creeze din necunoscut. La nivel mental, calitatea mișcării va indica universul afectiv al copilului, cât și emoțiile diverse prin care trece. Mișcările lui pot fi adesea o consecință a unor sentimente de furie sau teamă, iar părintele va fi ghidat pe tot parcursul procesului pentru a identifica metafora mișcării, respectiv acel tip de mișcare realizat inconștient, care se repetă în contexte sau momente diferite. Ședințele de dans creativ sau dans-terapie sunt recomandate părinților ca o metodă adițională de a-și înțelege copiii din punct de vedere socio-emoțional, de a-i ajuta dacă trec prin momente dificile sau pentru a-i învăța să-și transmită emoțiile printr-o metodă artistică și terapeutică în același timp.

Dansul creativ te ajută să comunici mai ușor cu copilul tău

Fiecare părinte își dorește să construiască o relație bazată pe încredere și afecțiune reciprocă cu copilul, iar adeseori semnalele transmise de către copii nu sunt suficient de clare pentru a înțelege ce se petrece în lumea lor. Ți-am pregătit mai jos o serie de întrebări și răspunsuri oferite de Sorina, fondatoarea TMoves, practitioner Ways of Seeing, analist al mișcării și profesor coregraf socio-emoțional menite să te ajute în a înțelege importanța unei relații armonioase construită cu ajutorul dansului creativ.

Dansul-creativ poate să mă ajute să descifrez ce vrea să-mi transmită copilul meu?

Dansul creativ este mai întâi o modalitate de conectare profundă atât cu sinele, cât și cu partenerul de dans, mai presus de cuvinte. După cum știm ”it takes two to tango” ceea ce presupune un leadership împărtășit, în care fiecare are posibilitatea de a propune mișcări, de a explora spațiul fizic, cel relațional, cât și de a refuza ceea ce i se propune. Refuzul poate fi, în funcție de context și frecvență, modalitatea de a-mi comunica poate nevoia emoțională, limita de respectare a propriei alegeri.

Dintre toate jocurile de mișcare și dialogul dansant care se crează se poate observa cum se modifică relația, preferințele, nevoile, cât și ritmul copilului în raport cu cele ale părintelui. Observăm și analizăm discrepanțele la nivel de calitatea mișcării, cât și rupturile care apar în această relație, și cum le putem vindeca, sau repara. Aceste disensiuni sunt normale și apar în fiecare zi, dar felul în care se repară aceste momente este cel mai important pentru că poate să dea naștere unui tipar care să fie folosit inconștient, în viitor, în alte contexte. Și bineînțeles, este o modalitate de exprimare a universului afectiv, și de a avea acces la emoții și felul în care mi le pot gestiona.

Arta are puterea de a transpune emoțiile resimțite de către copil în moduri creative, unice, expresive care să nu rănească pe nimeni și care să ofere indicii despre un univers mai puțin cunoscut. Prin sistemul de analiză al ritmurilor Kestenberg, cât și cel al mișcării Laban-Bartenieff putem evalua unde sunt blocaje în dezvoltare, iar ulterior realiza un plan de intervenție prin mișcare, joc și dans creativ ca instrument terapeutic care să vizeze nu doar ”dansul vindecării”, cât și dezvoltarea abilităților de viață: creativitate, abilități de relaționare interpersonale, rezolvarea problemelor, gândirea critică etc (noi le definim ca și competențe psiho-sociale). 

Cum îmi pot da seama dacă copilul meu nu este mulțumit de un anumit lucru?

Fiecare copil este diferit și unic, prin urmare felul în care se va exprima va fi specific sinelui și experiențelor trăite, asimilate pe o anumită bază emoțională. La începutul vieții învățăm și interacționăm prin ceea ce am văzut, simțit și trăit de la părinți și principalii îngrijitori (exp. Bunici etc). Astfel, aș porni de la întrebarea cum reacționez eu ca adult când nu sunt mulțumit, ce a văzut copilul la mine și de la mine atât prin limbajul non-verbal, paraverbal, cât și verbal în acele momente și ce i-am comunicat despre acea interacțiune.

O să fie un punct de pornire care ne va ajuta în a ne cunoaște mai bine pe noi înșine, felul în care am transmis copilului, și apoi putem observa ce a preluat copilul de la noi. Unii copii vor fi mai expresivi, sau vocali în a-și exprima nemulțumirea, alții nu, se pot bloca sau de rușine nu își vor da voie să se exprime, ceea ce în timp va produce blocaje emoționale, până la cele fizice prin somatizări. Eu consider că este important să îi încurajăm să își exprime nemulțumirea cu cât mai multă compasiune și dintr-o zonă de reziliență, decât agresivă sau explozivă.

Din punctul de vedere al mișcării putem să ne uităm la postură (se va închide de cele mai multe ori, sau vor avea tendința de comprimare prin aducerea mâinilor, brațelor aproape de corp), la mici gesturi pe care uneori nu le băgăm în seamă (exp. O mică tensiune musculară la nivelul umerilor, gâtului care se poate vedea printr-o modificare a poziției acestora), cât și expresii faciale (exp. Mici grimase, sau încruntarea sprâncenelor). Tonalitatea vocii și ritmul corporal se va schimba în funcție de intensitatea nemulțurii și a felului în care și-a construit modalitatea de reacționare.

Poate într-adevăr copilul să se exprime mai bine prin dans decât cu ajutorul cuvintelor?

Fiecare dintre noi preferă în funcție de context, moment al vieții un anumit tip de limbaj. Dar când suntem mici limbajul non-verbal este cel principal și cumva chiar dacă se realizează tranziția spre cel verbal, unii dintre noi alegem sau găsim mai ușor pentru noi acest tip de exprimare. Pentru mine era dificil să pun în cuvinte tot ceea ce simțeam nu numai pentru că nu știam cum să fac asta, cum să îmi identific și gestionez emoțiile, cât și pentru că arta îmi ofera modalitatea prin care să nu mă simt judecată sau nevoită să mă justific. Îmi oferă o libertate aparte și posibilitatea de a fi eu însămi, iar persoanele din față să perceapă și interpreteze ceea ce doresc.

Pe parcursul vieții alegem inconștient tipul de învățare pe care îl preferăm mai mult, și astfel ajungem să ne dezvoltăm mai mult sau puțin cele 8 tipuri de inteligență multiplă descoperită de profesorul Gardner. Eu pot spune că dansul m-a ajutat să mă transform și în extrovertă deși eram introvertă ca și copil/adolescent, și să îmi dezvolt inteligența kinestezică, vizual-spațială și logico-matematică cu precădere, fapt ce s-a observat în rezultatele academice pe care le-am obținut de-a lungul anilor.

Dacă vrei să descoperi puterea mișcării, al limbajului non-verbal, și ce comunică despre universul interior afectiv al copilului, hai să ne cunoaștem în sesiunile individuale de Dans Creativ în Familie prin completarea formularului de pe site-ul nostru aici.

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” hover_enabled=\”0\” width=\”100%\” sticky_enabled=\”0\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]