
Te-ai gândit vreodată cum te-ar caracteriza apropiații? Care sunt principalele tale calități, valori, virtuți sau maniera în care ai influențat viața cuiva într-un mod pozitiv? Bunătatea pe care o arătăm față de noi înșine sau față de cei din jurul nostru ne definește caracterul și aduce puțină claritate în percepția celorlalți cu privire la persoana noastră.
Toți oamenii sunt buni în esență, dar din cauza experiențelor la care sunt supuși de-a lungul vieții, bunătatea se poate manifesta sub diferite forme. Dansul creativ te ajută să-ți (re)descoperi calitățile ascunse sau demult uitate, blocajele emoționale și îți oferă mijloacele necesare pentru a le depăși și a deveni o persoană mai armonioasă și centrată.
Ajută-i pe ceilalți, fără a aștepta o recompensă imediată
Bunătatea este privită ca fiind o calitate interpersonală și adeseori ai nevoie de curaj pentru a o exprima. Nu este ușor să fii o persoană bună, atunci când mediul este unul nefavorabil, cum ar fi un loc de muncă toxic sau o interacțiune cu persoane care au valori diametral opuse față de ale tale.
O persoană care deține această calitate este adeseori definită ca fiind prietenoasă, generoasă sau grijulie cu ceilalți. De asemenea, bunătatea este asociată cu afecțiunea, deoarece atunci când îți dorești să ajuți pe cineva fără să aștepți o recompensă, înseamnă că ai desfășurat un act altruistic și ai dat dovadă de maturitate față de restul oamenilor.
Bunătatea se poate manifesta atât față de tine, cât și față de ceilalți.
Ce înseamnă să fii bun cu tine însuți? Cea mai importantă persoană din viața ta ești tu, iar acest lucru se reflectă în maniera în care ai grijă de tine. Dacă reușești să te accepți și să te iubești așa cum ești, atunci putem spune că exprimi bunătate față de propria persoană.
În ceea ce-i privește pe ceilalți, bunătatea înseamnă să te bucuri de succesul altor persoane, fără a simți invidie, să ajuți un vecin sau prieten sau să iei în considerare sentimentele celorlalți în desfășurarea acțiunilor tale. Un lucru bine știut este că nu ai cum să controlezi reacțiile celor din jur, dar poți să îți gestionezi emoțiile . Modul în care alegi să te comporți cu oamenii pe care îi întâlnești poate influența felul în care te simți.
Oamenii care realizează acte de bunătate sau sunt înconjurați de persoane empatice sunt mai fericiți. Indiferent dacă cunoști sau nu persoana pe care vrei să o ajuți, studiile arată că persoanele care și-au cultivat abilitatea de a fi altruiști și empatici, față de apropiați și nu numai, se simt mai fericite.
Cum putem exprima bunătatea prin dans creativ
Dance to Unite este o asociație nonguvernamentală care învață copiii despre bunătate prin intermediul dansului creativ. Organizația face o distincție clară cu privire la ședințele de dans creativ: memorarea unor pași de dans nu este scopul principal, ci mai degrabă un instrument prin intermediul căruia copiii învață cum conceptul de bunătate îi ajută în viață.
Ședințele de dans încep cu o sesiune de Circle Talk, prima etapă a programului de învățare, în care profesorii și cursanții au ocazia de a se cunoaște mai bine și a discuta despre virtuțile, valorile și calitățile lor, precum și motivația lor de a se alătura unei asemenea inițiative. Facilitatorii îi ghidează pe copii în explorarea valorilor fundamentale cum ar fi empatia, acceptarea sau compasiunea.
Ulterior, ședințele de dans sunt catalizatorul apropierii între cursanți și se dorește transpunerea într-un limbaj non-verbal a ceea ce au exprimat verbal copiii în cadrul sesiunilor de Circle Talk, înainte de a începe explorarea a unor părți ascunse a fiecărui copil, părți care nu au putut fi exprimate în cuvinte, dar care merită valorificate.
Mișcările fluide, ritmul, exercițiile de respirație și îndrumarea facilitatorilor îi ajută pe copii să învețe despre ce înseamnă bunătatea și cum pot să o aplice. Dacă începi să modelezi mințile copiilor încă de când sunt mici, există șanse mai mari ca la maturitate aceștia să devină adulți empatici și dornici de a schimba lucrurile din jurul lor.
Bunătate răspândită la nivel global
Dance for Kindness este o inițiativă globală care presupune depășirea granițelor fizice, a rasei, culturii sau religiei cu scopul de a promova bunătatea la nivel mondial. Sorina, Fondatoarea TMoves, a participat 3 ani la rând la această inițiativă, alături de Verita Foundation și Verita International School, predând această coregrafie și ajutându-i pe părinți și pe copii să învețe dansul.
Facilitatorii sau profesorii coregrafi își doresc să popularizeze valori și virtuți precum bunătatea, curajul sau afecțiunea printre participanți. Scopul final al acestei acțiuni este să identifice un limbaj comun pentru exprimarea sentimentelor și să îi învețe pe participanți cum pot să ajute lumea din jur mai ales prin dans și forme artistice, pornind de la propriile fapte, indiferent de cât de mici sunt ele.
Dans-terapia este o formă de terapie care îi ajută pe oameni să se cunoască mai bine și să facă schimbări prin intermediul limbajului non-verbal cu impact în viața emoțională, mintală sau spirituală. Benefică atât pentru minte, emoții, corp cât și pentru spirit, dansul creativ cât și dans-terapia reduce stresul și oferă un spațiu sigur pentru cunoașterea de sine.
Dans-terapia practicată de Sorina, Fondatoarea TMoves, aplică metoda Ways of Seeing din New York, care aduce împreună tehnici din dansul contemporan, improvizație, oglindire, meditație, mindfulness, desen sau storytelling. Terapeutul ghidează cursanții într-o călătorie a cunoașterii și a descoperii de sine, călătorie esențială pentru fiecare persoană. Impactul acestor sesiuni poate fi observat de către cursant atât în propria viață, cât și în interacțiunea cu familia și mediile socio-educaționale.
Bunătatea este una dintre valorile care stau la baza ființei umane, dar practicarea ei ca un lucru firesc nu este ușor de obținut. Dans-terapia și dansul creativ își propune să fie un liant între persoană și (re)descoperirea propriei identități, ghidând-o spre găsirea dansului vieții, fără a o supune la o presiune exterioară, judecăți de valoare sau constrângeri de orice fel.