\"\"

Arta a fost întotdeauna un bun prilej de deconectare de la lumea reală, ajutându-ne la conturarea ideilor și la o înțelegere mai profundă a emoțiilor noastre. Cu numeroase implicații în menținerea unei bune stări de sănătate, manifestările artistice sunt parte integrantă a lumii în care trăim, ele influențând dezvoltarea abilităților de viață.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acestea sunt conceptualizate ca și competențe psiho-sociale: conștientizarea sinelui, empatie, gândire critică, creativitate, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, abilități de relaționare interpersonale, comunicare eficientă, gestionarea stresului și gestionarea emoțiilor. Așadar, acestea însumează capacitatea unei persoane de a-și menține bunăstarea mintală, și de a o demonstra prin adaptare și comportament pozitiv în timp ce interacționează cu ceilalți și cu mediul în care se regăsește.

Beneficiile artei asupra sănătății

Activitățile artistice pot fi considerate intervenții complexe sau multimodale care combină mai multe componente diferite ce acționează ca suport în  menținerea sănătății. Astfel, activitățile artistice pot implica componente precum: partea estetică, imaginația, activarea senzorială, evocarea emoției și stimularea cognitivă. În funcție de natura sa, o activitate artistică poate include și interacțiune socială, activitate fizică, implicare pe teme ce țin de sănătate având impact atât la nivel fizic, cât și emoțional, mental, energetic și spiritual.

Fiecare dintre aceste componente vizate de legătura dintre artă și sănătate poate determina beneficii psihologice (exp. reglare emoțională și metode de coping), fiziologice (exp. nivelul de răspuns mai scăzut al hormonilor de stres, întărirea sistemului imunitar), sociale (exp. diminuarea stării de singurătate și izolării, îmbunătățirea comportamentelor sociale) și comportamentale (exp. dezvoltarea abilităților și adoptarea comportamentelor sănătoase) care au rezultate vizibile conexe cu sănătatea.

Cum ajută jocul, dansul și meditația la dezvoltarea abilităților de viață?

Dansul, prin implicațiile sale estetice vizibile, ajută la exprimarea și reglarea acestora, reducând stresul și anxietatea. Fiind o formă perfectă de expresie atunci când cuvintele nu-și găsesc calea de ieșire din mintea unui copil, dansul se folosește de imaginație pentru a face legătură între minte, corp și suflet, armonizând persoana și generând o stare de bine prin exprimarea non-verbală. Acest sentiment duce la o mai ușoară apropiere între oameni, dansul și mișcarea activând componenta socială a acestor activități. Astfel, ca element de suport al dansului, s-a dovedit că muzica ajută  la reducerea anxietății, calmează și previne blocajul emoțional, având efecte vizibile asupra cogniției, stimei de sine, încrederii și menținerea sănătății.

Copiii sunt maeștri în arta jocului: pare că pentru asta s-au născut, să ne reamintească puterea jocului și filtrul prin care ei văd lumea. Un alt catalizator al imaginației, activitatea ludică stimulează cogniția prin crearea de scenarii care dezvăluie voalat ce înțeleg copiii și cum reacționează ei la stimulii lumii exterioare. Un alt aspect important îl reprezintă mecanismele lor de coping la situații tensionante și felul ingenios în care găsesc soluții la diverse provocări din viața de zi cu zi. Astfel, ca instrument de dezvoltare a abilităților pentru viață, jocul provoacă la rezolvarea problemelor, gândire critică și luare de decizii. În funcție de situații, empatia și comunicarea eficientă sunt și ele stimulate, sprijinind copilul în formarea unui comportament sănătos.

Cu accent pe răspunsul fiziologic al corpului, meditația susține o dezvoltare sănătoasă a sistemului imunitar, o mai înaltă reactivitate cardiovasculară, și o mai bună funcționare a aparatului digestiv. Deși pare greu de crezut, meditația le dă posibilitatea copiilor să se auto-liniștească, să se elibereze de stres, nutrind un mai bun echilibru emoțional. Ei au nevoie de o „decuplare” pentru a se relaxa și a se concentra, iar prin încorporarea tehnicilor de mindfulness în cursul zilei, creierului i se dă ocazia să ia o pauză, ajutând copiii să funcționeze mai eficient și să aibă mai multă claritate în gândire. 

Putem integra aceste metode pentru dezvoltarea cu succes a abilităților de viață, și pentru a le asigura copiilor o mai bună raportare la cerințele și obstacolele vieții de zi cu zi.

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” hover_enabled=\”0\” width=\”100%\” sticky_enabled=\”0\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]