Reading Time: 2 minutes
Photo Credits: Angelos Fragkos

Conectare, vibrație, bucurie… sunt cele mai importante cuvinte despre dans care îi vin în minte Mihaelei, psiholog clinician și psihoterapeut prin joc și dramaterapie în cadrul TMoves. Dansul este o formă de vindecare a rănilor emoționale, iar Mihaela ne-a povestit de ce ar trebui să luăm în calcul dansul ca formă de terapie…

”Corpul și mișcarea sunt prezente cu noi din primul moment al vieții noastre și sunt o resursă pe care o avem mereu la îndemână. Dansul ne pune în contact cu emoțiile noastre”, ne spune Mihaela.

Ce tipuri de traume se pot vindeca prin dans

Nu doar dansul în sine ne ajută să abordăm trauma…acesta este un proces delicat și un terapeut cu pregătire, empatic, răbdător poate folosi, la momentul potrivit, mișcarea și dansul în explorarea și abordarea unor traume.

Ce presupune dramaterapia

Este o formă de terapie ce folosește elemente din arta teatrală și presupune aplicarea teatrului ca artă în mediul clinic, cu scop curativ. În dramaterapie se acordă o mare atenție lucrului cu corpul – dans, ritm, mișcare, ritual.

De ce este important dansul pentru starea noastra de spirit

Dansul poate fi un mod de exprimare sau de recreere, având beneficii numeroase atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și mental: îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, echilibrul și forța musculară, îmbunătățește performanța cognitivă (în creier există anumite zone care au control asupra memoriei şi abilităţilor de planificare şi organizare, care pot fi îmbunătăţite cu ajutorul dansului). ”Un beneficiu care nu trebuie subestimat este acela că dansul este un mod de a-ți îmbunătăți starea de spirit pentru că dansul și mișcarea în general ne ajută la producerea de antidepresive naturale precum endorfina, ceea ce contribuie la reducerea stresului şi simptomelor de anxietate şi depresie”, ne-a mai spus Mihaela.

Exista un mod de a gândi pe care trebuie să îl combinăm cu dansul pentru a avea rezultate într-un timp optim: Să avem încredere în corpul nostru și să ne dăm voie să explorăm.

Cum se desfășoară un program de terapie prin dans și când ar trebui să ne așteptăm la primele rezultate

Pentru a putea face psihoterapie prin dans și mișcare este nevoie de mult studiu și o pregătire temeinică. ”Eu folosesc în practica mea tehnici specifice psihoterapiei prin mișcare și dans, alături de alte abordări psihoterapeutice. Ca în orice alt demers psihoterapeutic este important să ne putem conecta cu omul din fața noastră și să plecăm din punctul în care acesta se află”, povestește Mihaela.

Atunci când nu suntem într-o relație bună cu corpul nostru este nevoie de timp, încredere, explorarea unor resurse pentru a ne putea mișca și dansa. Pentru fiecare persoană în parte timpul acesta este diferit…uneori putem avea momente de ”aha” și conștientizare chiar de la început, alteori procesul acesta este mai lent.

Poți citi în continuare articolele de mai jos

Subscribe to TMoves newsletter!

Find out about upcoming events, when we write new blog posts and other news!

Thank you for subscribing!