[et_pb_section fb_built=\”1\” admin_label=\”section\” _builder_version=\”3.22\”][et_pb_row admin_label=\”row\” _builder_version=\”3.25\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”3.25\” custom_padding=\”|||\” custom_padding__hover=\”|||\”][et_pb_text _builder_version=\”3.27.4\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”]

\"\"

Știi acele zile când ai un program foarte încărcat și ar trebui să fii productiv pentru a putea duce la bun sfârșit tot ceea ce ți-ai propus? Dificultățile apar atunci când simți că nu ai niciun gram de energie și tot ce vrei să faci în acel moment este să te cuibărești în pat cu o cană de ceai și să citești o carte.

Atât adulții, cât și copiii au momente când nivelul lor de energie este scăzut, iar motivația pare să lipsească cu desăvârșire. Una dintre metodele care s-au dovedit eficiente în a ridica nivelul de motivație al unei persoane este dansul creativ. Descoperă mai jos mecanismul care se află în spatele motivației și cum poți depăși barierele mentale cu ajutorul dans-terapiei.

Motivație intrinsecă vs. motivație extrinsecă

Motivația se referă la totalitatea proceselor interne care activează, orientează și susțin comportamentele noastre. Astfel spus, motivația intervine atunci când o persoană alege să realizeze o anumită acțiune, în detrimentul alteia și reușește să finalizeze acțiunea indiferent de factorii externi sau interni considerați perturbatori.

Există două tipuri de motivație: motivație intrinsecă și motivație extrinsecă. Motivația intrinsecă se referă la plăcerea cauzată de realizarea unei acțiuni. Atât copiii, cât și adulți, fac anumite lucruri doar pentru că le aduc o stare de bine și nu sunt constrânși de factori externi. Motivația extrinsecă este opusă motivației intrinseci, deoarece are la bază atingerea unui scop. Mai exact, orice acțiune întreprinsă de o persoană cu scopul de a-i aduce satisfacții de orice fel (emoționale, financiare, de status social, etc.). În această situație, factorii externi sunt cei care declanșează inițierea unei acțiuni, și nu trăirile interioare ale persoanei.

Cum ne dăm seama dacă un copil suferă de lipsă de motivație?

Aici ne referim atât la copilul nostru interior cât și la micuții din jurul nostru. Poate că este greu de crezut că în interiorul tău mai există urme ale copilăriei, dar noi suntem de părere că în fiecare dintre noi există ascuns un copil interior, gata pregătit să iasă la lumină. Ajutându-ți copilul din tine, vei putea identifica anumite asemănări cu micuțul din jurul tău și îl vei putea ajuta sau înțelege și pe el mai bine.

Printre comportamentele cele mai cunoscute care indică o lipsă de motivație amintim:

  1. amânarea începerii unei activități,
  2. dificultatea de a lua o decizie,
  3. convingerea că rata de succes a unei activități este scăzută,
  4. refuzul de a începe o activitate complet nouă sau
  5. renunțarea la orice fel de activitate dacă prima încercare a fost finalizată fără succes.

Aceste comportamente pot fi manifestate atât de adulți, cât și de copii.

Dans-terapia ajută la deblocarea tensiunilor înscrise în memoria corpului

Terapia prin dans este considerată o formă de comunicare, atât cu sinele, cât și cu ceilalți. Cu ajutorul ședințelor de dans-terapie și dans creativ, adulții împreună cu copiii învață să descifreze trăirile care au loc în interiorul lor și cum să le exprime cu ajutorul limbajului non-verbal, paraverbal, cât și verbal prin relația corp-minte-emoții-suflet-spirit, poarta de acces către acest univers interior realizându-se prin corp cu precădere. Odată cu eliberarea de anumite sentimente care ne storc de energie și ne întunecă judecata, persoanele se simt ”ușurate” de anumite greutăți. Obiectul principal al ședințelor de dans creativ este obținerea unui echilibru, armonii între corp -minte- suflet-spirit, iar acest lucru favorizează identificarea unui moment optim pentru a-ți regăsi motivația.

Cum să atingi optimul motivațional în lumea dansului

În literatura de specialitate optimul motivațional (cunoscut și sub denumirea de legea  Yerkes-Dodson) este în strânsă legătură cu performanța. Creşterea performanţei este proporţională cu intensificarea motivaţiei numai până la un punct, dincolo de care începe stagnarea şi chiar regresul. La două poluri opuse se află supramotivarea și submotivarea. Supramotivarea determină o mobilizare energetică maximă şi o tensiune emoţională care pot avea drept consecinţe blocajul psihic, stresul, dezorganizarea conduitei şi, în final, eşecul.

\"\"

Submotivarea conduce la o insuficientă mobilizare energetică, la tratarea cu superficialitate a sarcinilor, iar în final rezultatul este nerealizarea scopului propus. În funcție de intensitatea motivației și dificultatea acțiunii pe care dorești să o întreprinzi, te vei regăsi mai aproape de una dintre cele două categorii.

Ca să creștem și dezvoltăm această dimensiune este nevoie să ții cont atât de factorii cognitivi-comportamentali care influențează convingerile legate de propria eficacitate, cât și de sursele acesteia: performanțele lor, ale celorlalți, modelele pe care le urmăresc, persuadările (încurajările) și dimensiunile afective (ce emoții și sentimente au). Descoperă cum să îi înveți pe copiii să atingă un optim motivațional:

Conștientizarea și evaluarea obiectivă a propriului efort, cunoștințe sau deprinderi

La început de drum, dansatorii au dificultăți în a-și evalua propriul efort și a conștientiza cât de multe cunoștințe au despre dans. Pentru a veni în sprijinul copiilor, facilitatorii monitorizează mai ales evoluția tehnică a dansatorilor și vizualizează împreună cu cursanții dansurile înregistrate de la o oră la alta (cu acordul părinților).

De asemenea, se recomandă începerea unui jurnal unde să scrie la final de oră ce au învățat nou, cât efort li se pare că au depus, cât timp le-a luat să învețe o anumită mișcare. Este indicat ca discuțiile cu privire la evoluția dansatorilor să fie în grup, pentru ca și ceilalți participanți să contribuie la ceea ce au observat ei cu privire la persoanele din jurul lor. Uneori noi nu vedem ce alții observă mult mai ușor la noi.

Este important ca micii dansatori să învețe ce înseamnă responsabilitatea

Este important pentru copii să știe încă de la începutul fiecărei ședințe obiectivele propuse și ce vor face în acea oră, în funcție de nivelul lor de pregătire și de dezvoltare. Dialogul este esențial în comunicarea cu copiii, și este important ca aceștia să se simtă în siguranță pentru a putea spune dacă ceva li se pare greu de atins. Această discuție înlătură anxietatea și stresul, precum și așteptările ascunse și nevorbite de către copii. O soluție pentru o comunicare eficientă ar fi desenarea unei hărți împreună cu copii cu privire la evoluția lor și obținerea rezultatelor dorite.

Reveniți asupra problemelor, dificultăților întâmpinate de copii pentru a le corecta și găsi soluții alternative

Cum pot să fac diferit? Cum pot să fac mai bine mâine? Sunt câteva din întrebările la care ar trebui să răspundă copiii la finalul fiecărei ședințe. Scrierea răspunsurilor în jurnal îi va ajuta să își reamintească cele discutate în fiecare zi/oră.

Copiii au nevoie de modele, dansatori cu experiență care să-i inspire și să-i motiveze

Dansatorii cu experiență sau admirați de către copiii pot lua parte la ședințele de dans pentru a le vorbi copiilor despre ce înseamnă succesul, cum au obținut rezultate bune în domeniul lor de activitate și cum pot să-și depășească limitele.

Copiii au nevoie de încurajări constante

Este indicat ca la începutul sesiunii de dans și pe tot parcursul ședinței, copii să repete cuvinte de încurajare, afirmare chiar în timp ce se antrenează/încălzesc. Învățarea în mișcare este benefică și facilă, rămânând ca o experiență puternică în corp. De asemenea, este important ca încurajările să vină și din partea profesorilor coregrafi la fiecare oră, dar să fie însoțită și de argumente, sau reliefată evoluția personală.

Mențineți o legătură strânsă atât cu familiile dansatorilor, cât și cu ei pentru a discuta eventuale stări emoționale, mintale puternice care apar și le pot influența performanța

Fiecare cursant poate trece prin stări tensionate care afectează interocepția și implicit, motivația, energia de a mai depune efort. În cazul în care acest lucru se întâmplă copiilor, aceștia vor găsi prin dans oportunitatea de a-și exprima emoțiile, oboseala și tot ce îi deranjează, mai ales dacă nu vor să se deschidă verbal. Ca element artistic intermediar și complementar, ar fi indicat ca după ce dansează, să facă un desen cu ceea ce au experimentat și să își aleagă o melodie care să descrie cel mai bine starea lor. Acest lucru poate oferi informații cu privire la lumea lor interioară la care altfel poate adulții nu au acces. 

Dans-terapia oferă de asemenea o viziunea realistă asupra acțiunilor viitoare, astfel că specialiștii îi îndrumă pe cursanți în a-și identifica resursele interioare, a-și regăsi curajul de a întreprinde o acțiune și nu în ultimul rând de a- și planifica obiective realiste sau SMART.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” width=\”100%\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=\”1\” admin_label=\”section\” _builder_version=\”3.22\”][et_pb_row admin_label=\”row\” _builder_version=\”3.25\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”3.25\” custom_padding=\”|||\” custom_padding__hover=\”|||\”][et_pb_text _builder_version=\”3.27.4\” background_size=\”initial\” background_position=\”top_left\” background_repeat=\”repeat\”]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px||0px|0px|false|false\” custom_padding=\”0px||0px|0px|false|false\”][et_pb_row _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\” width=\”100%\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\” text_font=\”Open Sans|700||on|||||\” text_text_color=\”#662e8e\” text_font_size=\”25px\” text_font_size_tablet=\”\” text_font_size_phone=\”18px\” text_font_size_last_edited=\”on|phone\” text_line_height_tablet=\”\” text_line_height_phone=\”1.5em\” text_line_height_last_edited=\”on|desktop\”]

Poți citi în continuare articolele de mai jos

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\” width=\”100%\” custom_margin=\”||0px||false|false\” custom_padding=\”||0px||false|false\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_blog fullwidth=\”off\” posts_number=\”2\” include_categories=\”all\” show_author=\”off\” show_date=\”off\” show_categories=\”off\” show_excerpt=\”off\” show_pagination=\”off\” _builder_version=\”4.5.1\” _module_preset=\”default\” header_line_height=\”1.5em\” custom_margin=\”||0px||false|false\” custom_padding=\”||0px||false|false\” border_width_all=\”0px\”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]