\"\"

Știi cum se se spune? Fiecare dintre noi avem zile bune și zile mai puțin bune.

Teama de eșec este una dintre cele mai mari frici ale oamenilor, conform unui studiu realizat de Linkagoal, o companie care a dezvoltat o platformă pentru creșterea productivității. Conform rezultatelor prezentate de Linkagoal, peste 31% din respondenți nu își conturează planuri noi de frică să nu greșească cu execuția acelui plan.

Similare cu frica de eșec sunt și blocajele creative, acele momente când orice idee ai avea, parcă nu o poți materializa în niciun fel. Frica de eșec împreună cu o stagnare a creativității pot cauza multe momente neplăcute pe termen lung, iar Twyla Tharp, una dintre cele mai mari coregrafe americane tratează acest subiect în cartea ei, ”The Creative Habit: Learn it and use it for your life”. Îți prezentăm mai jos cum poți recunoaște blocajele inspiraționale și cum poți să le depășești.

Blocaje și revelații: Twyla vorbește în cartea ei despre două stări diametral opuse prin care poți trece în timpul unui proces creativ. Prima stare o reprezintă blocajele, acel moment când ești complet lipsit de inspirație și în timpul căreia simți că nimic nu se leagă. Autoarea numește această stare ”rut”. La polul opus se află starea pe care ți-o dorești mereu, atunci când ești plin de idei și te simți inspirat. Ai o senzație de autocunoaștere și poți continua la nesfârșit procesul de creație. În acest context, Twyla a denumit această stare ”groove”.

Dozează-ți creativitatea pentru mai multe zile: Pentru a păstra creativitatea activă mai mult timp, există un exercițiu pe care îl poți face și care este, de asemenea, explicat în carte. Trebuie să îți dozezi o parte din inspirație pentru următoarea zi și acest lucru se întâmplă dacă te oprești din procesul creativ atunci când simți că ai descoperit o idee bună. În acest fel, în ziua următoare vei începe cu ritualul cu care te-ai obișnuit până acum și vei relua procesul creativ dintr-un punct ”înalt”, unde l-ai oprit în ziua precedentă.

Plimbă-te pentru a-ți recăpăta inspirația: atunci când simți că ai atins un punct ”mort” în procesul creativ este timpul pentru o schimbare de ambianță. Caută un loc care să te inspire și fă o plimbare până acolo având un scop clar în minte. De exemplu, dacă ești pasionat de make-up, poți merge până la un magazin cu cosmetice cu intenția de a-ți achiziționa un anumit produs. În acest fel îi oferi creierului un mic imbold pentru a avea timp să se redreseze și cine știe, poate va reuși să-ți trezească creativitatea un anumit lucru în timpul acestei plimbări.

Lucruri și ritualuri care conduc spre blocaje: Blocajele inspiraționale nu apar niciodată din senin, aproape întotdeauna ele sunt acționate de anumite lucruri repetitive. Printre lucrurile care pot cauza blocaje, Twyla menționează:

Poți face ”inserează aici o activitate preferată”: Una dintre sugestiile prezentate în carte pentru a-ți recăpăta creativitatea este mișcarea fizică. Twyla alege să se filmeze în timp ce dansează diferite stiluri de dans. Ea este de părere că mișcarea, dansul, efortul fizic nu sunt doar pentru profesioniști, oricine poate ”să-și încarce bateriile” prin mișcare fizică. Autoarea mai crede că chimia dintre corp și minte este inseparabilă, iar prin intermediul mișcării cele două entități ajung să fie în echilibru.

Identifică corect starea în care te aflii: Unul dintre cele mai importante sfaturi oferite de Twyla este să încerci să identifici încă de la primele ”simptome” starea pe care o tranzitezi. În cazul în care te aflii într-un ‟rut”, pasul următor este identificarea problemei care îți cauzează această stare (problemă de natură fizică sau emoțională) și schimbă modul de abordare. În momentul în care ai atins ‟groove-ul” ar fi bine să încerci să prelungești această stare cât de mult posibil pentru a putea beneficia de rezultate pozitive o perioadă lungă de timp.

Alături de noi, echipa TMoves te putem ajuta să ai cât mai multe momente de ‟groove”, și să îți depășești blocajele folosind metode din dans-terapie, cât și prin meditație. Doar corpul este templul nostru așa cum am menționat într-un articol anterior.

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” hover_enabled=\”0\” width=\”100%\” sticky_enabled=\”0\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]