Există multe definiții ale iubirii, însă în profunzime, fiecare dintre noi înțelege iubirea într-un mod subiectiv. Acest lucru este valabil în cazul adulților, dar mai cu seamă în cazul copiilor, pentru că în copilărie se formează multe dintre deprinderile și percepțiile viitorului adult.
În cartea Cele 5 limbaje de iubire la copii, autorii Gary Chapman și Ross Campbell explică 5 moduri diferite prin care copiii simt că sunt iubiți, pe care este important ca adulții din viața lor să învețe să le identifice și să le “vorbească”. Iată care sunt acestea:
1. Mângâieri fizice – încă de la naștere este important ca micuții să înțeleagă că sunt iubiți și singurul mod prin care le putem arăta iubirea este atingerea. Ei nu înțeleg cuvintele, dar simt mângâierile și îmbrățișările la pieptul părinților. Este valabil și mai târziu, spre adolescență, însă atingerea fizică poate evolua prin activități făcute împreună. Unii copii nu mai sunt confortabili cu mângâierile, iar practicarea împreună a unui sport sau forme de artă, precum dansul creativ care implică atingerea, sunt variante potrivite pentru cei care comunică prin acest limbaj.
2. Cuvinte de încurajare – unii dintre copii simt că sunt iubiți atunci când aud astfel de cuvinte sau când sunt încurajați și lăudați. Asta înseamnă că ei comunică prin acest limbaj. Este important ca oamenii din jurul lor – părinți sau profesori – să înțeleagă rolul cuvintelor pe care le rostesc. Lauda să fie mereu însoțită de argumente (pentru ce îl lăudăm). Copiii trebuie să înțeleagă că nu vor primi aceleași răspunsuri mereu în viață, pentru că oamenii sunt diferiți. Este indicat să fie încurajați la școală și în celelalte activități pe care le au. Acest lucru îi ajută la consolidarea încrederii în ei, și la depășirea eșecurilor atunci când ele vor apărea. Este important să înțeleagă că iubirea ta nu este determinată de succesele lui.
3. Timp de calitate – este foarte important să petrecem timp cu cei pe care îi iubim. Copiii care vorbesc acest limbaj au nevoie de prezență fizică, emoțională și de atenție. Păstrarea contactului vizual atunci când vorbești cu copilul este primordială, cititul poveștilor și mai târziu discuțiile. Spune-i despre tine, despre cum vezi tu lumea. Ajută-l să te cunoască. Dacă copilul tău are o pasiune, dansul de exemplu, fii alături de el la repetiții, la reprezentații, află ce înseamnă dansul pentru el și cum se simte când face asta. Rămâneți conectați, așa cum o recomandă specialiștii de la Academia Americană de pediatrie, în acest articol.
4. Darurile – sunt un alt mod prin care copiii se simt iubiți, atunci când primesc ceea ce își doresc. Prețul darurilor nu este important, copiii nu știu valoarea banilor. Pentru ei este important să vadă că suntem atenți la nevoile lor și observăm ce îi bucură. Copiii care au acest limbaj sunt atenți la detalii, la ambalaj, desfac cu răbdare, emoție și bucurie, țin minte și peste ani momentele când au primit acele daruri. Ele pot fi de la bunuri fizice până la experiențe (cursuri, workshopuri de dans creativ, vacanțe etc.) și nu trebuie să așteptăm o ocazie specială pentru a le dărui.
5. Serviciile – la vârste foarte fragede, copiii sunt dependenți de adulți pentru îndeplinirea anumitor activități: spălat, îmbrăcat, mers la grădiniță etc. Acești copii se simt iubiți atunci când primesc ajutor și lucrul acesta rămâne valabil și mai târziu, când cresc. Fără a deveni slujitorii copilului, ci fiind acolo pentru el necondiționat când are nevoie, facem un pas spre umplerea rezervorului lui emoțional. Rămânând cu exemplele în lumea dansului, îi putem ajuta ducându-i la cursuri, le putem căra rucsacul dacă acesta e prea greu, îi putem filma când dansează pentru a se observa din afară. Astfel, le oferim un exemplu de comportament și ajutor reciproc pe care îl pot folosi mai departe în viață
Fiecare părinte își iubește copilul, dar este important să îl iubească “pe limba lui”. Gândește-te efectiv la limbi străine: dacă tu îi spui copilului tău “Te iubesc” în franceză, dar el cunoaște doar limba română, el nu va înțelege că tu îl iubești, chiar dacă îi spui de dimineață până seara. Arătându-i iubire copilului, îi vei cultiva sentimente de siguranță, apartenență și încredere, pe care le va recunoaște și le va exprima la rândul său. Pune-i întrebări, ascultă-l și îți va spune singur care este limbajul lui.