Pandemia de coronavirus a venit la pachet cu o mulțime de temeri, frici și anxietăți pe care copiii nu știu cum să le perceapă și prin urmare nu le pot gestiona eficient, mai ales dacă se confruntau deja cu astfel de provocări. Haideți să descoperim împreună cum putem gestiona stresul în această perioadă pentru a preîntâmpina revenirea la grădiniță/școală și cum ne ajută dansul ca formă terapeutică în acest sens.
O abilitate pentru viață greu încercată acum
Nimeni nu este imun la stresul care vine provocat de o pandemie, și de carantină implicită. Cu toate acestea, copiii pot avea un risc deosebit în această privință. Ei trăiesc deja într-un univers care este în afara controlului lor și pot fi marcați atunci când adevărurile pe care se bazează pentru a pune în ordine viața lor interioară și ritualurile zilnice sunt zdruncinate. În acest context, asta se poate traduce prin modificarea mediului înconjurător, a normalității pe care o cunoșteau până acum și a stilului de viață, raportat la ceea ce se întâmplă acum în lume.
Cum afectează pandemia echilibrul emoțional al copiilor
În funcție de vârstă, copiii pot avea diferite moduri de a reacționa la toată agitația creată în jurul problematicii pandemice. Cei mai mici, de exemplu, pot să fie foarte bucuroși că petrec mai mult timp cu părinții lor care lucrează de acasă și doresc să stea în preajma lor în permanență. Ei nu pot înțelege întotdeauna nevoia adulților de a-și desfășura activitatea profesională fără a fi distrași sau întrerupți. În același timp pot fi momente în care cei mici regresează la un comportament de când erau mai mici pentru a le aduce acea siguranță și a-i ajuta să se calmeze. În acest fel ei se auto-reglează, și ei singuri vor ieși din această regresie când simt că acel pericol pe care îl resimt a trecut. Pe de altă parte, copiii mai mari și adolescenții vor resimți mai acut lipsa prietenilor și a timpului petrecut cu aceștia.
Frica de necunoscut pentru ei înșiși și pentru ceilalți. Chiar dacă reușim să ne ferim de riscul contactării virusului, nu ne putem feri de frica provocată de acest gând. De exemplu, unii copii dau glas acestuia în jocurile și scenariile proprii, eliberându-se astfel de o parte din sentimentele negative acumulate în tot acest timp. Mai mult decât atât, deschiderea grădinițelor și a școlilor inspiră un plus de nesiguranță câtă vreme nu se știe formula exactă în care se vor desfășura cursurile.
Adâncirea sentimentului de singurătate. Acest lucru este comun pentru copiii despărțiți de prietenii lor. Precauția și teama ne țin departe de locurile de joacă, de evenimentele și activitățile publice pentru copii sau poate chiar de cursurile de vară ale unei instituții educaționale în care aceștia ar fi putut interacționa și socializa cu alți copii de vârsta lor.
Dezvoltarea unor afecțiuni mintale, sau emoționale. Tot mai multe tulburări de sănătate mintală pre-existente se potențează în acest context: anxietate, depresie, ADHD sau probleme de comportament și este important să le asigurăm copiilor atenția și tratamentul necesar pentru a le ține sub control.
Cum poate ajuta dans-terapia în gestionarea stresului
Gestionarea stresului presupune recunoașterea surselor ce-l generează, a felului în care ne afectează și modul în care reacționăm pentru a-i face față. Una dintre cele mai eficace metode de a elimina stresul din viața copiilor, indiferent de factorii care îl cauzează, este dans-terapia. Aceasta va permite copiilor să proceseze într-o manieră creativă, mai întâi prin intermediul mișcării și a eliberării corporale, și ulterior cognitiv pentru a depăși evenimentele care le inspiră frică și îi ajută să își simtă fizic sinele.
Dansul facilitează găsirea de soluții la nivel corporal, deblocând anumite blocaje care ne restricționează atât partea de mișcare liberă și fluidă, cât și felul în care acționăm în viața de zi cu zi. Îmbunătățind imaginea asupra corpului și a propriei persoane, aceasta va crește încrederea în sine, activând starea de conștiență, având astfel un impact pozitiv asupra dispoziției noastre, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Așadar, gestionarea stresului prin dans-terapie presupune eliberare, relaxare și acordaj la problemele întâmpinate prin înțelegerea și acceptarea lor, pentru a depăși momentele dificile pe care le traversăm.
Câtă vreme identificăm la timp sursele de stres din viața de zi cu zi a copiilor și îi ajutăm să se relaxeze prin metode prietenoase precum dans-terapia, acestora le va fi mult mai ușor să gestioneze și să proceseze situațiile stresante.