Reading Time: 3 minutes

Lumea dansului este una extrem de diversă. Există multe tipuri de dans, cu influențe și caracteristici specifice. Un tip de dans le combină însă pe toate: dansul creativ. Deși pare o construcție descriptivă, este un stil în sine, care combină abilitățile tehnice cu exprimarea liberă a sinelui, în coregrafii unice. 

Practicat de copii, le deschide acestora orizontul creativității și le modelează felul de a privi lumea din jur și pe ei înșiși. Iată cum:

  • Filosofia de viață. Deși par niște oameni mici, copiii își formează de la vârste fragede păreri și filosofii de viață. Prin dansul creativ, combină pași de dans din diverse stiluri cu  ideile lor, creându-și astfel propria coregrafie în propriul stil. Este o metaforă puternică prin care copilul înțelege că suntem produsul a numeroase influențe pe care le transformăm, creându-ne propriul drum.
  • Cele patru elemente. La baza dansului creativ stau: spațiul, timpul, forța și corpul. La cursuri, copiii învață să se folosească de toate astfel încât să dea consistență coregrafiei lor. Acest lucru le stimulează creativitatea, imaginația, gândirea critică, și le arată într-o manieră creativă cum să (își) ofere feedback și să lucreze împreună, în echipă, în diversitate, prin acceptare și fără judecată sau critici care să lase o amprentă dureroasă asupra psihicului.Ajung să vadă în toate elementele înconjurătoare, oportunități de dezvoltare și soluții. Viitoarele cariere se bazează pe descoperirile și interesele fructificate în copilărie.
  • Să vorbim despre dans. Ceea ce nu este deloc de ignorat este aspectul comunicării sau cum îl numim noi, procesarea verbală. Sesiunile de dans creativ implică și discuții în care copiii vorbesc despre coregrafia lor, care a fost procesul de creație, ce au simțit și ce vor să exprime prin ceea ce propun. În felul acesta își dezvoltă capacitatea de a-și argumenta alegerile, a face conexiuni între mișcare și emoție, de a vedea viziunea de ansamblu și de a-și exprima emoțiile în fața celorlalți, ceea ce îi va ajuta și mai târziu, în viața de adulți. Vorbim despre greutăți, rușine, inspirație, blocaje și cum le depășim individual și împreună. Învățăm unii de la alții și ne inspirăm reciproc.
  • Improvizație exersată. Cineva spunea că spontaneitatea este o abilitate studiată. Foarte adevărat, iar când exercițiul începe din copilărie, șansele de a dezvolta un tip de sclipire genială devin mai mari. Coregrafiile pregătite de copii, implică în mare parte improvizație, ceea ce face ca deciziile lor în ce privește pașii să fie naturale și instinctive. Asta îi face să trăiască în moment, să fie conștienți  de felul în care corpul lor alege să facă forme care să exprime senzații, emoții, sentimente.

Integrarea dansului creativ în activitățile copilului, îl poate ajuta să se descopere și să privească activitățile de zi cu zi dintr-o altă perspectivă, așa cum o arată acest studiu al Universitățiii Aristotel, din Grecia. Pe lângă faptul că eliberează energia pe care o au, copiii crează prind dans roluri, scenarii, o lume nouă și un stil pe care îl decid singuri. În rigorile vieții de zi cu zi, prin dans pot fi liberi.

Poți citi în continuare articolele de mai jos

Subscribe to TMoves newsletter!

Find out about upcoming events, when we write new blog posts and other news!

Thank you for subscribing!