\"\"

Dansul are capacitatea de a transmite emoții dincolo de barierele lingvistice, culturale sau rasiale și contribuie la răspândirea sentimentului de acceptare. Prin intermediul dansului, oamenii pot exprima emoții sau stări interioare care sunt greu de exprimat în cuvinte. Te-ai întrebat vreodată de ce anumite mișcări trezesc în tine sentimente familiare?

Mișcările de dans au puterea de a transmite povestea ta de viață, totuși, fără a fi necesară folosirea cuvintelor. Terapia prin dans propune o nouă libertate de expresie, într-o manieră artistică și personală, accesibilă tuturor oamenilor, singura condiție fiind acceptarea sentimentelor, indiferent de natura lor.

Sistemul neuronilor oglindă este stimulat prin dans-terapie

Oamenii sunt ființe sociale și au nevoie constant de educație în ceea ce privește înțelegerea emoțiilor proprii și a emoțiilor celorlalți. Supraviețuirea noastră ca specie depinde de relațiile pe care le formăm cu alți oameni, calitatea relațiilor și capacitatea noastră de a înțelege dincolo de comunicarea verbală. Terapia prin dans (sau dans-terapia) maximizează dezvoltarea empatiei, compasiunii și a relațiilor sociale prin intermediul dansului autentic, liber, și al mișcărilor. Sistemul neuronilor oglindă este rețeaua neuronală stimulată cel mai mult prin intermediul dans-terapiei.

Neuronii oglindă pot fi definiți ca un grup de neuroni care se activează atunci când o persoană efectuează o acțiune sau vede cum o acțiune este efectuată. Acești neuroni sunt în strânsă legătură cu empatia și imitația și sunt considerați un instrument esențial al procesului de învățare. Încă de la naștere, neuronii oglindă se activează și permit la început învățarea unor lucruri simple precum expresiile faciale, actul vorbirii, ulterior jucând un rol important în planificarea acțiunilor și înțelegerea intențiilor din spatele acțiunilor întreprinse.

Dans-terapia este modalitatea prin care te poți exprima liber, fără niciun fel de compromis și fără teama de a fi judecat. În același timp, dans-terapia îți oferă instrumentele necesare de a te conecta cu tine, cu ceilalți și a înțelege mesajele transmise prin continuu-ul corp-minte-emoții-suflet-spirit, respectiv mesajele pe care doresc ceilalți să-le transmită prin intermediul limbajului non-verbal, care poate de multe ori să fie în contradicție cu cel verbal.

Digitalizarea diminuează interacțiunea față-în-față și reduce capacitatea de antrenare a neuronilor oglindă, neuroni care se antrenează prin observarea microexpresiilor și a comunicării non-verbale. Reconectarea și formarea unui atașament sănătos pot fi dobândite cu ajutorul dans-terapiei sub atenta îndrumare a terapeutului.

În rândul copiilor, învățarea online și petrecerea unui număr mare de ore în fața unui ecran influențează postura, ochii și direcția privirii sau cadența din modelul vorbirii. Învățarea online poate conduce la modificări comportamentale în rândul copiilor, deoarece atunci când copiii urmăresc o demonstrație online se înregistrează un răspuns mai mic din partea cortexului motor primar (cortexul motor primar generează impulsuri neuronale către măduva spinării și controlează execuția mișcării). De asemenea, copiii întâmpină dificultăți în interpretarea gesturilor sau a comunicării verbale dacă sunt expuși preponderent la învățarea online.

Digitalizarea influențează și percepția adulților, nu doar a copiilor, deoarece aceștia nu mai reușesc să descifreze gesturile interlocutorilor sau microexpresiile. Expuși constant la o comunicare de tip online (video-conferințe, email-uri, grupuri de chat), adulții experimentează și ei o stimulare redusă a cortexului motor primar și asincronie. În mediul online, oamenii nu se simt ancorați în aceeași realitate, deoarece fiecare percepe situația bazându-se pe imaginile plasate pe un ecran.

Neuronii oglindă contribuie la exprimarea emoțiilor și accesarea diferitelor tipuri de memorie

Ai simțit vreodată că o coregrafie îți atinge sufletul și trezește amintiri demult uitate? Indiferent de natura coregrafiei sau maniera în care a fost executată, emoția transmisă și ce a declanșat în tine ca spectator este atât de puternic încât îți aduci aminte de această stare mulți ani mai târziu. Acest lucru este strâns legat de memoria explicită și memoria implicită.

Memoria explicită este responsabilă pentru retrăirea episoadelor care s-au întâmplat în viața ta cu mult timp în urmă și constituie un act conștient pe care îl efectuezi. Memoria implicită este tipul de memorie care nu poate fi accesat conștient sau intenționat, iar amintirile stocate sunt accesate inconștient. Amintirile accesate de memoria explicită sunt strâns legate de emoții, sentimente și trăiri interioare, în timp ce amintirile accesate de memoria implicită apar atunci când există coordonare motorie sau dacă a trecut suficient de mult timp de la învățarea acțiunii, amintirile devin implicite și apar automat.

Atunci când o coregrafie stârnește emoții puternice în mintea privitorului înseamnă că există o conexiune între participanți care depășește granițele empatiei, activate prin sistemul neuronilor oglindă. Poate că melodia pe care este interpretată coregrafia are o însemnătate aparte pentru tine sau anumite mișcări efectuate îți sunt familiare, iar acest lucru trezește amintiri în mintea privitorului (se poate activa memoria explicită). Dans-terapia pune la dispoziția cursanților toate uneltele necesare, pentru a stimula sistemul neuronilor oglindă și astfel antrenarea si activarea unor părți atât din memoria explicită, cât și implicită.

Dans-terapia practicată de Sorina, fondatoarea TMoves aplică metoda Ways of Seeing din New York care înglobează elemente precum tehnici din dansul contemporan, improvizație, oglindire, meditație, mindfulness, desen și/sau storytelling bazată pe principiile neuroștiinței și psihologiei dezvoltării printre altele. Participanții descoperă cu ajutorul dans-terapeutului cum să transmită povești într-o manieră artistică și personală folosindu-se de mișcările naturale corpului, influențate de trăirile interioare trăite la acel moment.

Este vorba despre o călătorie a cunoașterii și descoperirii de sine prin continuu-ul corp-minte-emoții-suflet-spirit și a dezvoltării abilității de a interacționa cu ceilalți fără a folosi cuvinte.

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” hover_enabled=\”0\” width=\”100%\” sticky_enabled=\”0\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]