\"\"

Pentru a putea trata într-un mod corespunzător orice afecțiune care le-ar putea afecta sănătatea emoțională și mintală, primul aspect de care este nevoie să țină cont adulții este să definească într-un mod corespunzător cele două concepte. Conform Mental Health America, 44 milioane de adulți se confruntă cu boli mintale, acesta reprezentând un procent de aproximativ 18% din toată populația Statelor Unite. Aceste numere ar trebui să ne determine să tragem un semnal de alarmă.

Cum afirma Albert Einstein: „Dacă aș avea o oră să rezolv o problemă, mi-aș petrece 55 de minute gândindu-mă la problemă și 5 minute pentru a o rezolva.” Înțelegerea problemei reprezintă primul și cel mai important pas în rezolvarea ei.       

1.Sănătatea Emoțională vs. Sănătatea Mintală

Unul dintre stereotipurile actuale este acela că sănătatea mintală reprezintă același lucru cu sănătatea emoțională. Este adevărat că există o puternică conexiune între acestea, însă ele sunt elemente complementare, nu identice.

Pentru a putea înțelege cât mai ușor posibil cele două concepte vă propunem următoarea analogie:

Exact ca în cazul unui computer, una dintre principalele „piese” este componenta hard, în vreme ce cealaltă piesă importantă o  reprezintă componenta soft. În această măsură, conform Eddins Counseling Group sănătatea mintală se referă la modul în care îți funcționează creierul. Aceasta va determina modul în care luăm deciziile, modul în care interacționăm cu ceilalți și modul în care facem față stresului. Sănătatea emoțională este definită drept modul în care alegem să primim și să simțim informațiile. Elementele care alcătuiesc sănătatea emoțională sunt reprezentate de: conștientizarea emoțiilor noastre, acceptarea sentimentelor, procesarea și gestionarea acestor sentimente, exprimarea sentimentelor.

Maniera în care procesezi volumul mare de date va determina modul în care va evolua sănătatea ta emoțională. În acest sens, o persoană adultă poate fi sănătoasă din punct de vedere mintal, modul în care se propagă informația realizându-se într-un mod coerent; cu toate acestea, ea să nu aibă o sănătate emoțională foarte bună.

2.Adulții predispuși problemelor de sănătate mintală și emoțională

Următoarea întrebare care se pune este:

Care dintre noi suntem mai predispuși unor astfel de probleme?

Răspunsul cel mai corect la această întrebare este că toți suntem predispuși acestora. Cu toate acestea, conform World Economic Forum, adulții care sunt cei mai predispuși unor astfel de probleme sunt cei care suferă sau au suferit anumite abuzuri fizice sau emoționale, cât și cei care sunt mai predispuși genetic. De exemplu, în cazul anxietății sunt anumite gene care te predispun unei astfel de tulburări și care se pot activa în funcție de mediul în care trăiești și de stimulii primiți. Conform National Council for Beharvioral Health 70% dintre adulții din Statele Unite au experimentat evenimente traumatice cel puțin o dată în viață.

3.Metode pentru asigurarea unei bune sănătăți mintale și emoționale

a. Terapie prin dans creativ

Cum a spus și dansatoarea Mata Hari: „Dansul este un poem în care fiecare mișcare este un cuvânt!”

Dansul are capacitatea de a transmite emoții dincolo de barierele lingvistice, culturale sau rasiale și contribuie la răspândirea sentimentului de acceptare. Pentru adulții care au dificultăți în a folosi cuvintele, în a-și exprima sentimentele, dansul reprezintă cea mai bună modalitate. Dansul le permite oamenilor să își exprime ”eul” interior prin mijloace care să reflecte exact modul în care doresc să fie văzuți și percepuți de către oameni.

De ce este această metodă eficientă?…datorită Neuronilor Oglindă. Conform CogniFit Neuronii Oglindă reprezintă celulele care se activează în momentul în care vedem pe cineva că face o acțiune specifică. Aceste celule sunt în strânsă legătură cu empatia și imitația. Dansul îți permite și îți oferă oportunitatea de a te exprima liber și fără teama de a fi judecat. Îți permite să te conectezi cu ceilalți la nivel spiritual, energetic și să le înțelegi mult mai bine sentimentele, deoarece uneori cuvintele nu exprimă neapărat ceea ce simțim. Astfel, terapeutul poate să dirijeze procesul prin dans creativ în așa fel încât să îl sprijine pe mișcător să proceseze și să se elibereze de o parte din emoțiile reținute și blocate în corp.

b. Apelează la un terapeut

Unul dintre cele mai bune tratamente pe care adulții îl pot aplica este tratamentul care presupune împărtășirea problemelor pe care le au. În cadrul unei întâlniri cu un terapeut este foarte bine să împărtășești toate aceste lucruri care te macină astfel încât vei putea să abordezi în mod direct problema, să faci o introspecție a evenimentelor care te-au marcat și să vii cu noi metode prin care să le poți gestiona, astfel încât pe viitor efectul să nu fie la fel de puternic.

Important este să simți că terapeutul te sprijină, nu te judecă, creează acel loc de siguranță astfel încât să te simți liber să îi împărtășești gândurile și trăirile avute, te provoacă să îți privești situațiile de viață din perspective diferite prin întrebările pe care le pune și prin procesul prin care te poartă. Astfel, vei ajunge să îți găsești soluții la întrebările avute, și te va încuraja să explorezi variante benefice ție.

c. Meditația

Autorul indiano-american, Deepak Chopra a afirmat următorul lucru: „Meditația este o metodă vitală de a-ți purifica și liniști mintea, întinerind astfel corpul”. În plus, sunt studii care vin să sprijine aceste afirmații: conform disturbmenot, meditația reduce cu 60% nivelul de anxietate și cu 45% situațiile de suspendare a calității de elev pe motive de comportament necorespunzător la școală.

Un alt factor important care influențează sănătatea mintală și emoțională este stresul, cauzat de aspectele și modul de viață zilnice.  Conform unui studiu realizat de JAMA Psychiatry  venitul reprezintă o variabilă care poate conduce la incidente de tulburări mintale. Recenta recesiune economică globală a declanșat o îngrijorare privind venitul scăzut, care este văzut ca un factor de risc pentru tulburări mintale și comportamente suicidale.  În vederea liniștirii gândurilor care te frământă, meditația practicată în timp îndelungat îți va permite să te detașezi de suferințe, neliniști, angoase prin observarea minții și a mecanismelor care te sabotează. Astfel vei putea să ajungi să trăiești în armonie, echilibru și iubire, și să îți depășești fricile, anxietățile și blocajele manifestate în viața de zi cu zi.

[et_pb_section fb_built=\”1\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\”][et_pb_row _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\” custom_margin=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” custom_padding=\”0px|0px|0px|0px|true|true\” hover_enabled=\”0\” width=\”100%\” sticky_enabled=\”0\”][et_pb_column type=\”4_4\” _builder_version=\”4.6.1\” _module_preset=\”default\”][et_pb_text module_class=\”divi-post-tags\” _builder_version=\”4.6.1\” _dynamic_attributes=\”content\” _module_preset=\”default\” text_font_size=\”12px\” box_shadow_style=\”preset3\” box_shadow_color=\”rgba(0,0,0,0)\”]@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90YWdzIiwic2V0dGluZ3MiOnsiYmVmb3JlIjoiIiwiYWZ0ZXIiOiIiLCJsaW5rX3RvX3Rlcm1fcGFnZSI6Im9uIiwic2VwYXJhdG9yIjoiICIsImNhdGVnb3J5X3R5cGUiOiJwb3N0X3RhZyJ9fQ==@[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]